Functies van toetsing
In juni 2014 heeft de staatssecretaris van OCW, Dekker, de Tweede Kamer een brief gestuurd onder de titel ‘Nut en waarde van toetsing in het funderend onderwijs’. Deze brief zal het uitgangspunt zijn voor een debat in de Tweede Kamer. De staatssecretaris wijst er op dat er nu ‘twee cruciale schakelpunten’ zijn opgenomen in de onderwijsloopbaan van leerlingen met landelijke summatieve toetsen ‘de eindtoets primair onderwijs en de centrale examens in het voortgezet onderwijs, inclusief de rekentoets’. Hij noemt zes verschillende doelen van deze landelijke toetsen van informatie over leerlingen tot en met stimuleren van scholen om hun onderwijs
Het gezamenlijk kenmerk van de zes titels is, dat ze zich richten op ontwikkeling van mensen. Elk vakblad heeft een eigen website, voor EXAMENS is dat www.e-xamens.nl. In het huidige online tijdperk staan papieren media onder druk, hoewel velen nog een papieren uitgave weten te waarderen boven een online versie.
Op een regenachtige middag in juni worden we in Houten ontvangen door Wil de Groot-Bolluijt en Marcel van Brunschot, respectievelijk directeur Bedrijfsvoering en directeur Innovatie en Beleid van de Stichting Leerstation Zorg. Deze Stichting ontwikkelt en onderhoudt toetsitems voor de zorg en het zorgonderwijs.
In 2010 verschenen berichten in de landelijke pers over de kwaliteit van de hbo-diploma’s in Nederland. Bij sommige afstudeertrajecten in het hbo zouden geldende kwaliteitscriteria onvoldoende worden gehanteerd. Deze berichten hebben geleid tot maatschappelijke discussie en twijfel over de kwaliteit van de examinering binnen het hbo.
Regelmatig toetsen hoort bij een effectief leerproces. Niet alleen leerlingen maar ook leraren kunnen worden gestimuleerd om hun capaciteiten maximaal te benutten en daar hoort een professionele toets bij. In dit artikel wordt een instrument besproken dat bijdraagt aan de ontwikkeling van leraren door het objectief meten van de kwaliteit van lesgeven
Ook bij organisaties die op professionele wijze examens afnemen – zowel in het formele onderwijs als bij non-formele kwalificatietrajecten – blijkt identiteitscontrole een ondergeschoven deel van het examenproces te zijn. Bij het afnemen van examens dient onomstotelijk vast te staan dat de juiste persoon aan het examen deelneemt en dat die persoon op basis van een met goed gevolg afgelegd examen een diploma op naam kan ontvangen.
In de centraal schriftelijke praktijkexamens voor het vmbo worden algemene beroepsvaardigheden beoordeeld. Reflectievaardigheid vormt hiervan een onderdeel. Mede op grond van kritiek op de bestaande manier van beoordeling ontwikkelt Cito een nieuwe methode om reflectievaardigheid op te roepen en te beoordelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een dialoog tussen de examenkandidaat en de examinator over een beroepstaak, vlak nadat die taak is uitgevoerd.
Anno 2014 bestaat de meerkeuzetoets – ook wel multiple choice toets of mc-toets genoemd – een eeuw. Een handige toetsvorm bij grootschalig onderwijs. De gevoelens over deze bejaarde zijn gemengd. MC-toetsen bevorderen een leerstijl waar het onderwijs eigenlijk niet op zit te wachten. Maar het is een taaie rakker en zoiets dwingt ook respect af.
De rechtbank Den Haag heeft op 16 mei 2014 eindelijk uitspraak gedaan in een zaak tegen examenfraudeurs. Zij werden veroordeeld. Fraude is een vaker voorkomend fenomeen waar alert op wordt gereageerd door aanpassing van examentechnieken én nieuwe opsporingstechnieken.
In dit artikel stelt de auteur voor om het ‘RCEC beoordelingssysteem voor de kwaliteit van toetsen en examens’ te gebruiken voor de examens in het voortgezet onderwijs die bestaan uit centraal schriftelijke examens (cse), computerexamens (cbt) en centraal schriftelijke en praktische examens (cspe).
Ten behoeve van de verbetering van de kwaliteit van het examenproces heeft CINOP in opdracht van de MBO Raad de website www.kwaliteitsborging.examineringmbo.nl ontwikkeld. In dit artikel leest u meer over de aanleiding, doelen, de inhoud en het onderliggende denkkader van deze website. De eerste ervaringen van de gebruikers van de website worden besproken.
Dressuur is een van de vele vormen van paardensport. Op alle niveaus van dressuur zijn er zes hoofdprincipes die een leidraad voor de ruiter vormen bij de scholing van zijn paard en voor de juryleden in hun beoordeling. Om te kunnen jureren moet men zelf voldoende wedstrijdervaring hebben, cursussen hebben gevolgd en ‘licentiepunten’ behaald door regelmatige bijscholingen. In dit artikel beschrijven de auteurs het jureren bij de dressuur.
Examens, tijdschrift voor de Toetspraktijk
Is onderdeel van Uitgeverij Kloosterhof
Napoleonsweg 128A
6086 AJ NEER
ABN AMRO: NL38.ABNA.061.70.45.976
NL05.ABNA.060.57.41.123
KvK: 130.38280
BTW: NL8220.03.612.B01
Copyright © 2022 – Kloosterhof Neer B.V
Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Examens.