Alle uitgaven

Alle uitgaven

Toetskaart

Toetskaart

Volledige uitgave

Examens September 2013

Redactioneel Henk van Berkel

Afscheid

Twaalf jaar geleden, snel na de start in 1999 van de Nederlandse Vereniging voor Examens, de NVE, ontstond bij mij het idee dat ieder zichzelf respecterende vereniging een eigen blad moet hebben. Na overleg met Wim van der Linden, de toenmalige voorzitter van de NVE, die mijn idee steunde, nam ik de eerste stappen richting redactie. Samen met Annie Kempers, lid van het bestuur van de NVE, brainstormde ik over mogelijke redactieleden en potentiële uitgevers en vooral over de formule van het tijdschrift.

Vacatures

Vacatures

Abonnement

Abonnement

Proefnummer

Proefnummer

Artikelen uit deze uitgave

Het Hondenexamen


Maar dat is een verkeerde opvatting, is mij verzekerd. De baas moet leiding geven en niet over zich laten lopen. Mijn vrouw zei dat, maar ook iedere hondenkenner hier in de buurt. Ik heb me dus laten overreden en ben naar de hondentraining gegaan, iedere donderdagavond van acht tot negen, in weer en wind. Mijn hond leerde allerlei trucs die haar rijp maakten voor een circusoptreden. Kunstjes dus waar niemand wat aan heeft,

Baas boven baas - Heeft de examinator een baas?

Zelfstandigheid is een veel gekoesterde droom van menig docent in het hoger onderwijs. Je eigen baas zijn, doen wat je wilt doen, binnen bepaalde grenzen – dat wel – maar zonder snelle manager met (te) weidse vergezichten, zonder onderwijskundigen die zeggen hoe je moet toetsen, zonder … noem maar op. Bestaat er voor docenten een walhalla zonder bemoeials? Voor wat betreft het toetsen wel, zo toont onderstaande beroepszaak aan.

SSVV - eigenaar van het VCA-certificatiesysteem

De redactie sprak met Willem Wagemakers, technisch directeur van SSVV. SSVV is de eigenaar van het VCA-certificatiesysteem, sinds 1994 de industriestandaard als het gaat om veilig werken in de industrie, de bouw en in het groen. Jaarlijks zijn er ongeveer 155.000 VCA-examenkandidaten en 40.000 examenkandidaten voor risicovol werk.

Een kwaliteitsborgingssysteem van toetsing

KHLeuven heeft als hogeschool in 2007 een toetsbeleid ingevoerd. Elke opleiding heeft zich geëngageerd om de beleidsopties in een toetsplan te concretiseren.De opleidingen binnen het departement Gezondheidszorg en Technologie hebben eind 2012 een eerste verkennende toetsplanronde afgesloten.

Gezien en Gelezen


Feedback wordt door zowel studenten als docenten gezien als een zeer belangrijk ingrediënt van onderwijs. Maar toch, docenten klagen dat studenten er zo weinig mee doen en studenten klagen dat ze niet genoeg feedback krijgen. Dit gegeven vormt het startpunt van het boek. Boud en Molloy geven aan dat feedback in de praktijk nog veel te vaak

Goud in handen

Nu leven we nog in een tijd waarin je als examenmaker een onbegrepen en onbemind beroep uitoefent. Op verjaardagsfeestjes kun je beter bij mensen gaan staan die bij de Belastingdienst werken. En die zijn ook nog gemakkelijker dan wij. Want: leuker kunnen wij het niet maken, en makkelijker ook al niet. Maar gelukkig gaat dat nu veranderen. Dat zit zo.

Correctie van examenwerk

In de centrale schriftelijke examens voortgezet onderwijs wordt het examenwerk behalve door de eigen docent ook nagekeken door een docent van een andere school. Vreemd genoeg is de invloed van de zogeheten tweede correctie nooit systematisch onderzocht. Dit artikel geeft een verslag van een onderzoek naar het functioneren van de eerste en tweede correctie.

Beoordelen van de kwaliteit van toetsing

Op jaarbasis worden er op een hogeschool duizenden toetsen afgenomen. Op Saxion wordt hogeschoolbreed jaarlijks de kwaliteit van een deel van deze toetsen in beeld gebracht. Maar wat is hier het nut en de noodzaak van? En hoe kan zo’n meting uitgevoerd worden? Een voorbeeld van het beoordelen van de kwaliteit van toetsing in de dagelijkse praktijk van een hogeschool.

Beelden zeggen meer dan woorden

Cito ontwikkelt voor het vmbo praktijkgerichte examens waarin algemene beroepsvaardigheden worden beoordeeld. Om docenten te bekwamen in het betrouwbaar beoordelen van algemene beroepsvaardigheden en daarmee de examenkwaliteit te waarborgen, heeft Cito een online docententraining met videoprestatieankers ontwikkeld. In dit artikel wordt beschreven wat videoprestatieankers zijn en hoe de training is vormgegeven. 

De geïntegreerde bachelortoets

In dit artikel pleit de auteur voor het invoeren van een geïntegreerde bachelortoets aan het eind van de bachelorperiode. Een voorwaarde voor een dergelijke toets is dat de leerdoelen van de opleiding zijn vertaald in kernconcepten. De bachelortoets heeft de vorm van een geïntegreerd examen waarin alle kernconcepten worden getoetst. 

Afscheid van hoofdredacteur Henk van Berkel


Toen de redactie Henk interviewde voor de serie Kopstukken uit de examenwereld, vertelde hij dat hij trots was dat hem is gelukt EXAMENS, Tijdschrift voor de toetspraktijk op te zetten. Wij kunnen trots zijn op zo’n hoofdredacteur. Niet iedereen heeft zoveel uithoudingsvermogen om jaar in jaar uit artikelen te werven en zich te buigen over weerbarstige kopij.