Waardevastheid van diploma’s
In Nederland is het vertrouwen in de examinering in het voortgezet onderwijs hoog. Dat betekent dat de waardevastheid van diploma’s hoog is, dat leerlingen met een diploma zonder meer kunnen doorstromen naar andere onderwijsvormen of naar de arbeidsmarkt. Maar het vertrouwen in de waarde van het diploma staat onder druk. Niet voor niets heeft dit jaar de demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, besloten dat de resultaten van het centraal schriftelijk eindexamen zwaarder gaan tellen.
De Wet op het financieel toezicht (Wft) is ingevoerd om transparantie van financiële dienstverleners en financiële producten af te dwingen. Een van de aspecten betreft het aantoonbaar maken van de deskundigheid/ vakbekwaamheid van medewerkers met klantcontacten.
Begin april van dit jaar is in de Tweede Kamer een motie ingediend die de regering vraagt te bevorderen dat ‘correcte spelling en grammatica op enigerlei wijze meetellen in de beoordeling van elk centraal examenonderdeel’. De indieners, Jan Jacob van Dijk (CDA) en Jasper van Dijk (SP), zagen dit als de logische sluitsteen op de wens van de
Gebruikers van toetssystemen rekenen erop dat deze betrouwbaar zijn en uitgaan van de optimale, uniforme scoringsregels voor innovatieve vraagvormen. De discussie over de quotiëntregel en de ontwikkeling van de productregel voor scoring van multiple responsvragen, waarbij het aantal goede antwoorden niet wordt weergegeven, heeft eerder in dit tijdschrift laten zien waar knelpunten liggen.
In april 2010 vindt het gesprek met Norman Verhelst plaats op Cito. Natuurlijk gaat het over psychometrie. Maar voordat wij bijgespijkerd worden op het gebied van IRT en OPLM, krijgen wij een historische vraag voorgelegd. Of wij pater Verbiest wel kennen, dat is namelijk een beroemdheid uit de geboorteplaats van Verhelst.1
Een kritische denkhouding, capaciteit om eigen werk te evalueren en goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden: dit zijn eisen die aan mensen in de hedendaagse maatschappij worden gesteld. Het basisonderwijs kan hierop inspelen door kinderen te leren reflecteren op zichzelf en anderen, en kritisch te zijn ten aanzien van eigen ontwikkelingen en vaardigheden.
Scheuermann, F., & Björnssen, J. (Eds.) (2009). The transition to computer-based assessment. New approaches to skills assessment and implications for large scale testing. Luxembourg: Office for official publications of the European Communities: European Communities. http://publications.jrc.ec.europa.eu/ repository/handle/111111111/8713. In september 2008 heeft het Joint Research Centre (JRC, IPSC) van de
Eerlijk duurt het langst Toetsing moet primair betrouwbaar en valide zijn, maar dat is niet voldoende. Andere criteria als transparantie en eerlijkheid mogen niet genegeerd worden. Over de eerste twee hebben we wel een idee en bij transparantie kunnen we ons ook wel wat voorstellen, maar wat is eerlijkheid? Eerlijk gezegd blijkt dat wat moeilijker dan ik op het eerste gezicht dacht.
Examens, tijdschrift voor de Toetspraktijk
Is onderdeel van Uitgeverij Kloosterhof
Napoleonsweg 128A
6086 AJ NEER
ABN AMRO: NL38.ABNA.061.70.45.976
NL05.ABNA.060.57.41.123
KvK: 130.38280
BTW: NL8220.03.612.B01
Copyright © 2022 – Kloosterhof Neer B.V
Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Examens.