Alle uitgaven

Alle uitgaven

Vacatures

Vacatures

Volledige uitgave

Examens november 2017

Ondanks dat de centrale examens voor de zomervakantie zijn gehouden blijven de examens ook na de vakantie regelmatig het nieuws beheersen. Zo hebben we de afgelopen tijd berichten kunnen lezen over een kandidate die vond dat zij voor het examen Frans een te laag cijfer had gekregen en daardoor gezakt was. Ze begon een rechtszaak om een hoger cijfer te krijgen omdat ze meende dat ze door fouten in het examen benadeeld was. 

Abonnement

Abonnement

Proefnummer

Proefnummer

Artikelen uit deze uitgave

Maken de toevoegingen van de vakverenigingen op de correctievoorschriften het CSE VO betrouwbaarder?

Elk jaar is er discussie over de interpretatie van de voorschriften voor de correctie van de centraal schriftelijke examens voortgezet onderwijs. Vakverenigingen organiseren daarom bijeenkomsten waarin het examen en het beoordelingsmodel besproken worden. 

Ongelijke kansen in het onderwijsprocesrecht

Een van de beginselen in het Nederlands recht is het recht van appèl. Partijen in een rechtszaak moeten in hoger beroep kunnen gaan. Dat wil zeggen dat een partij die het niet eens is met de uitspraak van een rechterlijke instantie de zaak voor heroverweging moet kunnen voorleggen aan een hogere rechtsprekende instantie. De eerste rechterlijke instantie wordt de eerste aanleg genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden en het BAS-besluit

Een terugkerend thema in deze rubriek is het Bindend Afwijzend Studieadvies (BAS) ook vaak wel Bindend Studieadvies met een Afwijzend karakter (BSA) of Bindend Negatief Studieadvies (BNSA) genoemd. De wet spreekt slechts van een advies, dat een negatief of een positief karakter kan hebben.

Cijfers en motivatie van leerlingen in de gymles

Het schoolvak Lichamelijke Opvoeding (LO) beoogt leerlingen te motiveren voor een actieve leefstijl. Tegelijkertijd worden leerlingen veelal met een cijfer beoordeeld op hun sportieve prestaties. In een promotieproject wordt momenteel onderzocht wat de invloed is van beoordeling bij LO op de motivatie van leerlingen.

Beoordelaars meer op één lijn door gerichte feedback

Bij een examen voor projectmanagers bleken er in enkele gevallen opvallend grote verschillen tussen correctoren bij de beoordeling van de antwoorden op open vragen. Bij nader onderzoek bleken sommige correctoren structureel veel strenger of milder te zijn dan andere correctoren. 

Merk jij wat ik merk?

Tijdens mijn werkende leven val ik de hele dag terug op kennis en vaardigheden die ik in mijn onderwijsloopbaan heb opgedaan. Maar naast deze kennis en vaardigheden heb ik ook andere dingen nodig: creativiteit, inspirerend vermogen en pragmatisme, om maar wat voorbeelden te noemen.

De examensurveillant als gastvrouw, probleemoplosser en poortwachter

Om de betrouwbaarheid van de examinering voor highstake examens te kunnen borgen en zo aan de verwachtingen van de opdrachtgevers te kunnen voldoen, moet een CBT-toetslocatie in velerlei opzichten voldoen aan strenge voorwaarden. Niet alleen de examenlocatie

In gesprek met Els Kuijper, voorzitter Beroepscommissie Deelnemers Zadkine

Op een koele dinsdagochtend in het voorjaar van 2017 hebben wij in het kader van ‘In gesprek met examenfunctionarissen’ een ontmoeting met Els Kuijper. We hebben met haar afgesproken in haar woning in Rotterdam waar we vriendelijk door haar worden ontvangen in haar werkkamer die uitkijkt op haar tuin. We maken het ons behaaglijk en beginnen met ons gesprek, waarin we veel te weten komen over de werkwijze en ervaringen van de Beroepscommissie. Een kijkje achter de schermen.

Met strikvragen toets je kritisch denken

Een filosofiedocent stelt de volgende proefwerkvraag: “Beargumenteer van welk type paradox hier sprake is”. De grap is, er is helemaal geen sprake van een paradox. Dit is een typisch voorbeeld van een strikvraag, een vraag die de lezer op het verkeerde been zet. Wanneer docenten of andere toetsconstructeurs dit soort vragen opnemen in een toets, is de intentie meestal dat ze willen toetsen of de kandidaten in staat zijn verder te kijken dan hun neus lang is oftewel of ze kritisch kunnen denken over de stof.

Toetsrevolutie

Precies 50 jaar nadat Adriaan de Groot met zijn boek Vijven en zessen (1966) wilde ‘opruien’ toteen democratisch protest tegen een systeem van beoordelen en cijfers geven dat veel weg had van willekeur, subjectiviteit en machtsmisbruik, verschijnt het boek Toetsrevolutie. Omdat De Groot van mening was dat een leerling nooit de dupe mag zijn van onzorgvuldige toetspraktijken,