Alle uitgaven

Alle uitgaven

Toetskaart

Toetskaart

Volledige uitgave

Examens november 2006

Competentiegericht toetsen
‘Ik wil studenten iets leren en niet alleen met die wazige competentie-onzin bezig zijn’, hoorde ik onlangs een hbo-docent in een radioprogramma over ‘de staat van ons onderwijs’ zeggen. Hij staat in die opvatting niet alleen. Al in 2002 schreef Klaas Westerhof, hoofddocent aan de RU van Groningen in het blad Skoop: ‘Competentie is een leeg en overbodig begrip.’Hij vond dat het begrip weinig toevoegde aan al bestaande concepten als vaardigheden en attitudes.

Vacatures

Vacatures

Abonnement

Abonnement

Proefnummer

Proefnummer

Artikelen uit deze uitgave

Een examen met p- en h-taken

Sinds de invoering van de tweede fase in het voortgezet onderwijs is een van de onderdelen van het examendossier het zogenoemde handelingsdeel. Leerlingen voeren hierbij handelingsopdrachten uit. Het gaat vooral om beschrijvingen van ervaringen die door leerlingen in een leersituatie zijn opgedaan. Vanwege het feit dat deze beschrijvingen moeilijk toetsbaar zijn, levert dit deel geen cijfer op, maar dient het ‘naar behoren’ te worden afgerond.

Taal als struikelblok

Toetsen maken is best lastig. Het taalgebruik mag geen belemmering vormen om het item ‘goed’ te maken. In de examenpraktijk kom je nogal eens items tegen waar de taal een struikelblok vormt. wee voorbeelden uit de praktijk:

Training van examinatoren

In dit artikel zet de auteur uiteen hoe – in verband met de ontwikkeling naar competentiegericht onderwijs en toetsen – de exameninstelling Savantis de training van examinatoren organiseert. Zij beschouwt deze training als een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsborging van de praktijkexamens van de vernieuwde opleidingen in enkele sectoren van het beroepsonderwijs .

Naar een Europees kwalificatiestelsel (EQF)

Het Bologna-akkoord in het hoger onderwijs leidde tot referentieniveaus en een Europees stelsel voor het hoger onderwijs: bachelor, master en doctor. Het Kopenhagen-proces zal resulteren in een vergelijkbaar stelsel voor het beroepskwalificerende onderwijs en de praktijkgerelateerde trainingstrajecten. 

Onderzoek vanuit de studeerkamer

Een freelance onderzoeker die zijn activiteiten op internet etaleert en die examinering en toetsing tot zijn specialiteit heeft gemaakt en via zijn website discussieert over de vorderingen van zijn wetenschappelijk onderzoek is geen alledaags verschijnsel. In het restaurant van het Jaarbeursgebouw in Utrecht hebben we een gesprek over de schaduwkanten van de testwetenschap met Ben Wilbrink.

Handboek Assessment deel I, gedragsproeven

Handboek Assessment deel I, gedragsproeven Piet Hendriks en Wouter Schoonman (redactie), 2006 Assen: Van Gorcum 2006 158 pagina’s ISBN: 90 2324 214 9 Prijs: € 29,50 De auteurs van het Handboek Assessment zijn lid van de kenniskring en het lectoraat Assessment van de Saxion Hogescholen. Het nu verschenen eerste deel van het Handboek Assessment gaat over gedragsproeven, terwijl de nog te verschijnen twee delen over beroepsproducten en docentcompetenties zullen gaan. 

Kobus wordt kampioen

Kobus wordt kampioen. Kobus, Inge en ik gingen voor het eerst naar een internationale hondenshow, in Bleiswijk op 5 november. Eerder kon niet want Kobus onze Irish Softcoated Wheaten Terrier – een wollen beertje met een hartje van goud – mocht pas na negen maanden in zijn klasse meedoen. 

De digitale doorstroomkaart

Samen met scholen ontwikkelt Cito een ‘digitale doorstroomkaart’ gericht op een goede overgang van leerlingen van vmbo naar mbo. De doorstroomkaart bevat naast de vakinhoudelijke prestaties uitgedrukt in examencijfers, ook een methode om het competentieniveau van leerlingen te volgen en in kaart te brengen. Het gaat om acht algemene competenties die in interviews en workshops naar voren kwamen als belangrijke succesfactoren voor een goede leerloopbaan.

Portfolio

Een portfolio is een door een student of cursist gemaakte doelgerichte verzameling van materiaal dat zijn inspanningen, vooruitgang en prestaties in een bepaald domein weergeeft. De term ‘portfolio’ is oorspronkelijk afgeleid uit de wereld van de kunst, architectuur en mode, waar men voorbeelden van het eigen werk in een soort verzamelmap bijhoudt om nieuwe werkgevers prestaties en vorderingen te tonen.