Alle uitgaven

Alle uitgaven

Vacatures

Vacatures

Volledige uitgave

Examens november 2005

Tweede beoordeling: een tweede kans?

Op het moment dat u dit leest, bereiden schoolorganisaties maar vooral kandidaten zich al voor op de komende examens. Het jaarlijks examencircus gaat in het voorjaar weer beginnen. Te hopen valt dat veel kandidaten zullen slagen. Een goede voorbereiding op het examen zal de kans om te slagen doen toenemen. Gezien het belang van eindexamens mag je verwachten dat de uitslag een eerlijke afspiegeling is van de opgedane kennis en dat kandidaten die dat verdienen – dat wil zeggen zij die over voldoende kennis beschikken – ook zullen slagen.

Abonnement

Abonnement

Proefnummer

Proefnummer

Artikelen uit deze uitgave

Wat is … moeilijkheid?

We maken bij het beoordelen van de moeilijkheidsgraad van items onderscheid tussen dichotome en polytome items. Een dichotoom item is een item dat alleen goed of fout kan worden beantwoord. Voorbeelden hiervan zijn de één-uit-meervraag, de juist/onjuistvraag en de invulvraag. Polytome items zijn alle items waarbij er meer mogelijkheden zijn dan uitsluitend goed of fout bij het scoren van de vraag. 

Op zoek naar de besten

Examens vormen de formele afsluiting van een onderwijstraject. Examencijfers worden echter ook voor een ander doel gebruikt, namelijk om studenten te selecteren. Examencijfers spelen een rol bij de procedure van gewogen loting die wordt gehanteerd bij de centrale selectie van studenten voor numerus fixus opleidingen. 

Voorkomend probleem: achterhouden van diploma

In ons werk worden wij in relatie met de VCA- certificering helaas met regelmaat geconfronteerd met het volgende dilemma, waarvoor vaak geen bevredigende oplossing voorhanden blijkt te zijn.

Scheidend voorzitter van de NVE

Op een zonnige herfstdag zijn we op bezoek bij het Cito in Arnhem waar Piet Sanders op de vijfde verdieping van het instituut leiding geeft aan het Psychometrisch Onderzoek- en Kenniscentrum. We praten dit keer niet over zijn functie aldaar, maar nemen het feit dat hij dit jaar afscheid neemt als voorzitter van de NVE, de Nederlandse Vereniging voor Examens, als uitgangspunt voor dit interview.

Gedragscode als wapen tegen prijsverhogingen

Het is een groot goed dat er in de private markt een scheiding is van exameninstituten en opleiders. Dit bevordert zeker de objectiviteit van meten. Dit onderscheid kan echter ook ruimte geven voor minder goede kanten. Eén exameninstituut per opleiding betekent vaak veel macht. En, zoals dat vaker gaat met monopolieposities, ook hier kan dan sprake zijn van grof misbruik. 

Een kijkje in de examenkeuken van de horeca

Het in Zoetermeer gevestigde Horeca Branche Instituut – voorheen SVH – is het uitvoeringsorgaan van sociale partners in de horeca op het terrein van werk en scholing. Het instituut levert producten en diensten aan (toekomstige) ondernemers en werknemers in de horeca en organiseert de examens namens de horecabranche.

Pleidooi voor een EU-breed online raadpleegbaar diplomaregister

Het misbruik met diploma’s neemt in sommige sectoren zulke vormen aan dat gecoördineerde internationale actie wordt ondernomen. Europa blijft niet verschoond van dit wereldwijde probleem. Hieraan liggen recente ontwikkelingen ten grondslag die ieder voor zich niet volstaan als verklaring voor toename van frauduleuze praktijken, en dat natuurlijk ook niet beogen, maar die gezamenlijk fraude wel begunstigen.

Het examenombudssysteem aan de K.U. Leuven

Het van het Zweeds afgeleide ‘ombudsman’ betekent ‘hij die spreekt voor een ander’ of ‘gemachtigde’. Ombudsen1 situeren zich zowel in de private als de publieke sector. De ombuds is aangesteld als een onpartijdige instantie die bemiddelt bij klachten of conflicten en probeert tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. De universiteit van Leuven kent het fenomeen van de examenombuds. 

www.score.hva.nl

www.score.hva.nl is de website over het toetsen op de Hogeschool van Amsterdam. De site heeft naast de versie voor studenten nu ook een versie voor docenten. Doel van de site is inzicht te geven in de verschillende toetsvormen die op de HvA worden gebruikt. Deze website is per definitie ‘work in progress’. Of zoals ze zelf zeggen: een krant die de ontwikkelingen bijhoudt om elkaar zo goed mogelijk te informeren. Ieder jaar, 

Het centraal examen en kandidaten met een handicap

Bij het centraal examen in het voortgezet onderwijs worden kandidaten langs één meetlat gelegd. Er wordt niet gecorrigeerd voor sekse, opleiding van de moeder of wat dan ook. Ook de handicap van een examenkandidaat is geen reden voor een andere meetlat, een afwijkend examen of een andere beoordeling. Wel moet in zo’n geval de wijze van afname worden aangepast. De overheid levert hierbij als handreiking enkele standaardaanpassingen.