Alle uitgaven

Alle uitgaven

Vacatures

Vacatures

Volledige uitgave

Examens mei 2025

Welkom bij het tweede nummer van Examens, tijdschrift voor de toetspraktijk in 2025. We hebben een gevarieerd palet aan bijdragen verzameld dat u hopelijk zal inspireren en ondersteunen in uw toetspraktijk.

In onze rubriek ‘In de schijnwerpers’ staat dit keer Lonneke Schellekens centraal. Zij blikt terug op haar loopbaan in het onderwijs en deelt haar visie op toetsing als instrument voor leren. Ze vertelt ook over de ontwikkeling van de tool ‘E-quality’ om toetskwaliteit te monitoren en te verbeteren, en over haar passie om docenten en studenten te ondersteunen in een lerende toetscultuur.

Abonnement

Abonnement

Proefnummer

Proefnummer

Artikelen uit deze uitgave

Adaptieve toetsing: van gimmick naar kroonjuweel

Auteur: Gerard Straetmans, Cor Sluijter

De tijd lijkt rijp om een begin te maken met grootschalige implementatie van adaptieve toetsing in het onderwijs. De toegenomen behoefte aan objectieve informatie over leervorderingen en de groeiende wens om het onderwijs verder te flexibiliseren zorgen ervoor dat er steeds meer getoetst wordt. 

Van fraudepolitie naar fraudepreventie

Auteur: Brigit Kolen, Coreline Haasakker-van Leeuwen, Sjors van der Heiden, Karin

Wat is een plagiaatscanner nog waard nu generatieve artificiële intelligentie (GenAI) in een handomdraai unieke tekst, beeld en audio kan creëren die nauwelijks van mensenwerk is te onderscheiden? Terug naar handgeschreven toetsen is onwenselijk, maar welke opties zijn er om de kennis en kunde van studenten op betrouwbare wijze te blijven meten? Fontys ging deze uitdaging aan en ontwikkelde stapsgewijs een fraudebeleid met focus op preventie.

Bijzondere omstandigheden

Auteur: Ton Lamers

Ook het recht zelf is soms ongrijpbaar. Zo kan het voorkomen dat een persoon wel in zijn recht staat maar in rechte niet krijgt wat hij eigenlijk zou moeten hebben. In deze bijdrage wordt een zaak (ECLI:RVS:20225:22) beschreven waarin de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State (hierna ‘de Afdeling’) een beroep gegrond verklaart, maar de voor de student (appellant) negatieve rechtsgevolgen van het eerdere besluit van de examencommissie toch in stand laat.

In de schijnwerpers: Lonneke Schellekens

Auteur: Vincent Kalis, Carlijn van Herpt

In deze rubriek zetten we iemand in de schijnwerpers die via verschillende activiteiten bijdraagt aan het verhogen van kwaliteit van toetsing in Nederland. In deze aflevering is het de beurt aan Lonneke Schellekens.

Het gebruik van peerfeedback in high-stakes beslismomenten, waarom en hoe dan?

Auteur: Barbara Spieringhs, Xandra Janssen-Brandt, Cojanne Wienk-Kars

Programmatisch toetsen is een toetsconcept waarbij de leerfunctie en beslisfunctie van toetsing zo optimaal mogelijk worden geïntegreerd. Een belangrijk aspect in het ontwerp van curricula bij opleidingen die werken volgens de principes van programmatisch toetsen is het leren aan de hand van feedback vanuit verschillende perspectieven, waaronder peerfeedback. 

Het einde van het essay

Auteur : Wessel Peeters

Gastcolumn

Wat of wie beoordeel je eigenlijk? Laatste lag ik een artikel genaamd: The Essay is Dead. Een titel die me in eerste instantie deed denken aan een nieuwe Netflix-serie, iets met donkere tonen en tragische hoofdpersonages − waar binnenkort seizoen 7 van uit komt trouwens. Maar, is het essay echt ten einde?

Gevaarlijk werk vraagt om gecertificeerde vakbekwame medewerkers

Auteur: L. Noteboom, A. Kempers

Werken in de industriële reiniging is geen klus voor cowboys. In een besloten ruimte met gevaarlijke stoffen en hoge druk is geen ruimte voor twijfel of onkunde. Het zijn omstandigheden waarin een kleine fout grote gevolgen kan hebben. Hoe zorgt de industriële reinigingsbranche ervoor dat iedereen die dit werk doet, écht weet waar hij mee bezig is?

Elke student een andere leerroute

Auteur: Mieke Jaspers, Els van Zijl

In dit artikel stellen we de vraag centraal hoe de examencommissie te allen tijde de waarde van elk getuigschrift kan garanderen als er verschillende leerroutes naar het diploma leiden. Moet de examencommissie dan elk studieplan goedkeuren of kan het anders? Zoals beschreven in een eerder artikel (Jaspers & Van Zijl, 2024), veranderen de wettelijke rol, taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie niet in een flexibel onderwijsconcept.

Gezien en gelezen

Auteur: Jan Jacobs

Research Handbook on Innovations in Assessment and Feedback in Higher Education. Implications for teaching and learning. Edited by Carol Evans & Michael Waring Hoewel ik nog niet het hele boek heb gelezen, het is namelijk niet goedkoop, vond ik het voorwoord al zó prikkelend dat ik het graag als leestip meegeef.