Alle uitgaven

Alle uitgaven

Vacatures

Vacatures

Volledige uitgave

Examens februari 2017

Weet u trouwens of de moeilijkheid van een toetsvraag meegenomen moet worden in de puntenberekening van een toets? De rubriek ‘Klopt dit wel?’ zal u hierover verder informeren. In de voorgaande nummers van Examens hebben we een toetsenmaker, een hoofd van de afdeling examenlogistiek, en een juridisch medewerker van de examenafdeling aan het woord gelaten. In dit nummer wordt de reeks met interviews met examenfunctionarissen voortgezet met gecommitteerde Bruno Dankloff. Hij voert als gecommitteerde van de Stichting Examenkamer toezicht uit bij verschillende vormen van examinering waarbij gelet wordt op zowel procedurele als inhoudelijke zaken. Verder in dit nummer een artikel over het gebruik van een tevredenheidsmeting voor het verhogen van de examenkwaliteit, een kijkje in de keuken van de examinering van monteurs van landbouwvoertuigen en in ‘Gezien en gelezen’ een overzicht van 150 jaar staatsexamens.

Abonnement

Abonnement

Proefnummer

Proefnummer

Artikelen uit deze uitgave

Oppassen met hergebruik van tentamenvragen

Het ontwikkelen van goede tentamenvragen is een tijdrovende en lastige taak voor menig docent in het onderwijs. Doordacht hergebruik van vragen kan de ontwikkellast verlichten. Als hergebruik betekent dat een hertentamen gelijk is aan het tentamen of dat bijvoorbeeld 85% (!)

Competenties kwaliteitsvol beoordelen met D-PAC

Eind jaren 70 deed competentiegericht onderwijs zijn intrede in het onderwijs. In deze onderwijsvorm gaat het om de integratie van kennis, vaardigheden en houdingen en het kunnen toepassen hiervan in betekenisvolle en authentieke situaties. Het doel is om mensen beter voor te bereiden op de snel veranderende maatschappij. 

Bindend afwijzend studieadvies, in één jaar erop of eronder

In zowel 2014 als in 2016 heeft het College van beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) een uitspraak1 gedaan met betrekking tot art. 7.8b lid 2 van de Wet op het Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk onderzoek (WHW). Dit wetsartikel regelt het moment waarop een bindend afwijzend studieadvies (BAS) kan worden gegeven.

Tevredenheidsmeting als instrument voor kwaliteitsverhoging

Op initiatief van de optiekbranche zijn er twee opleidingen contactlensonderwijs ontwikkeld. Deze opleidingen (opleiding tot medewerker contactlenzen en opleiding contactlensspecialist) worden al een aantal jaren gegeven in de ROC’s waar optiekopleidingen worden gerealiseerd. 

Toetsrevolutie

Nu ik de stap heb gezet van directeur bij de landelijke toetsenmaker naar bestuurder van een school zie ik sommige dingen net even anders dan voorheen. Soms van meer afstand, vaak met een dagelijkse-praktijk-blik. De toetsbril heb ik echter nog niet afgezet….

Praktijkexamens Monteur Mobiele Werktuigen

Landelijke (praktijk) examens zijn al geruime tijd geen vanzelfsprekendheid meer in het mbo. Door decentralisatie en deregulatie vindt examinering ook lokaal op scholen en binnen leerbedrijven plaats. En dat komt het niveau van de leerlingen niet altijd ten goede. Dat het ook anders kan bewijzen de landelijke praktijkexamens Monteur Mobiele Werktuigen en Allround Monteur Mobiele Werktuigen.

Interview met Bruno Dankloff, gecommitteerde namens de Examenkamer

Wie is Bruno Dankloff? Al jaren is Bruno Dankloff vanuit de Stichting Examenkamer betrokken bij examens en het examineren, soms in de rol van gecommitteerde, soms in de rol van (intern) auditor, soms als projectleider. We laten hem verder zelf aan het woord. “Ik ben Hagenaar van geboorte. Met de opleiding hogere hotelschool op zak begon ik

Moeilijkere vragen moeten meer punten opleveren dan de makkelijke vragen in een toets

Als een kandidaat een vraag goed beantwoordt, dan krijgt hij daarvoor punten. Het voelt voor sommige toetsconstructeurs eerlijker om meer punten toe te kennen aan een moeilijke vraag dan aan een gemakkelijke vraag. Je ziet het ook weleens als

1866-2016 150 jaar staatsexamens

De staatsexamens staan minder in de belangstelling dan de ‘gewone examens’. Toch worden er al 150 jaar staatsexamens afgelegd. Die honderdvijftigste verjaardag was voor het College voor Toetsen en Examens (onder wiens verantwoordelijkheid de staatsexamens worden ontwikkeld en afgenomen) aanleiding om een boek te laten verschijnen.