Over ScienceGuide

Trouwe lezers van deze E-Nieuwsbrief weten dat we soms dankbaar gebruik maken van nieuwswaardige artikelen die ScienceGuide publiceert die over toetsing gaan. Ter informatie hier onderstaand waar ScienceGuide voor staat (https://www.scienceguide.nl/about/) en mede als inleiding op een vorm van samenwerking tussen ScienceGuide en Examens.

“ScienceGuide is het podium dat iedereen in het hoger onderwijs, de wetenschap en de kennissector verbindt. Het is de plaats voor nieuws, onderzoek en opinie. De redactie volgt het nieuws en bewaakt de kwaliteit van alle artikelen, of ze nu van eigen hand zijn of van derden. Redactionele onafhankelijkheid is daarbij vanzelfsprekend voor een open dynamiek in het debat.

Voor ons staat het brengen van betrouwbaar nieuws voorop. Daarnaast bieden wij een platform voor iedereen die het hoger onderwijs en de wetenschap een warm hart toedraagt en zijn/haar gedachten hierover wil delen. Uw deskundigheid draagt weer serieus bij aan het geïnformeerde debat over het hoger onderwijs.

ScienceGuide was een van de eerste media die voor het internet koos om lezers te bereiken. Daarom kunnen wij putten uit een archief van twintig jaar aan artikelen. Dit archief is voor iedereen beschikbaar en vrij toegankelijk.

ScienceGuide kon bestaan op basis van financiering door een aantal hoger onderwijsinstellingen en een universiteit. Deze jaarlijkse subsidie was niet voldoende om ScienceGuide overeind te houden zeker niet als kopij steeds gratis ter beschikking wordt gesteld aan wie het maar wilde lezen via de nieuwsbrief van ScienceGuide (te vinden via https://www.scienceguide.nl/).

ScienceGuide kondigde aan dat ze op 17 februari 2024 om financiële redenen zouden moeten stoppen, waarna een actie werd opgezet. Alleen als voor 17 februari 2024 2.500 individuele lezers bereid zouden zijn een jaarabonnement voor €85, inclusief btw af te nemen zou ScienceGuide blijven bestaan. De website zou dan toegankelijk worden voor partnerinstellingen en abonnees. Op 19 februari 2024 kondigde ScienceGuide aan dat ze voorlopige door konden gaan, maar helaas niet meer voor iedereen. Wat dit precies gaat betekenen is momenteel nog niet duidelijk (4 april 2024).

De redactie van Examens heeft een kort telefonisch overleg gehad met de redactie van ScienceGuide over het doorplaatsen van lezenswaardig nieuws over toetsing in deze E-Nieuwsbrief. Dat is toegestaan, maar soms heeft ScienceGuide afspraken gemaakt met auteurs/bronnen die mee willen bepalen of doorplaatsing mag worden toegestaan. Wij gaan aangeven aan ScienceGuide welke artikelen wij willen doorplaatsen. De redactie van ScienceGuide kende Examens en deze E-Nieuwsbrief overigens niet, maar hier komt vanaf nu verandering in.

Het nadeel van Examens dat de pdf-uitgave van Examens en de E-Nieuwsbrief maar vier maal per jaar verschijnen en een redactie heeft die op vrijwillige basis werkt. Hierbij is het doel vooral het doorgeven van informatie in brede zin op toetsgebied. Dat lukt al meer dan 20 jaar vooral dankzij de kopij die de redactie steeds ontvangt, de columns en de rubrieken die worden gevuld en de interviews die we mogen houden.

De redactie van ScienceGuide is een betaalde redactie en gericht op het verzamelen en doorgeven van nieuwswaardig nieuws zoals ze hiervoor heeft beschreven (zie de cursieve tekst). Bronnen met nieuws, al dan niet over toetsing, zullen bij voorkeur gebruik willen maken van ScienceGuide om dit te delen, vanwege het feit dat ScienceGuide wekelijks een nieuwsbrief uitgeeft met ‘hun’ nieuws/kopij. Wij, de redactie van Examens, waardeert het daarom enorm, dat wij nieuws van ScienceGuide over toetsing mogen doorgeven, daardoor is de redactie van Examens in staat om onze lezers nog breder te informeren over toetsing.

In overleg met Eric Vullers van Kloosterhof (onze uitgever) is afgesproken dat ScienceGuide de pdf-versie van Examens en de E-Nieuwsbrief voortaan krijgt toegezonden, zodat ScienceGuide de mogelijkheid heeft om daarvan gebruik te maken en ook derden te informeren over informatie op toetsgebied die daarmee ook voor een breder publiek toegankelijk wordt. We maken met onze auteurs dan dezelfde afspraak over het toestaan van doorplaatsing van een artikel of een samenvatting daarvan door ScienceGuide.

Hier de links naar twee artikelen van ScienceGuide die duidelijk laten zien welke betekenis actualiteit kan hebben door de repliek van het tweede artikel op het eerste artikel. Beide artikelen gaan over compensatoir toetsen. Voor onze lezers uit het onderwijs twee bijzonder lezenswaardige artikelen met veel achtergrondinformatie en veel bronnen. Dit hadden we ook graag gezien in Examens zelf, maar we snappen de rol van ScienceGuide en fijn dat we kunnen gaan samenwerken. Eric Vullers gaat hierover contact opnemen met de redactie van ScienceGuide.

‘Compensatoir toetsen komt kwaliteit hoger onderwijs niet ten goede’
Opinie | door Niels Smits & Michael S. Merry

‘Compensatoir toetsen komt kwaliteit hoger onderwijs wél ten goede’
Opinie | door Dominique Sluijsmans & Elisa van Bekkum-Swager & Laurie Delnoij & Janke Cohen-Schotanus & Klaas Visser

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.