Als een vaste rubriek in deze E-nieuwsbrief delen we graag weer informatie over toetsnieuwigheden vanuit het Platform leren van Toetsen en het Netwerk Toetsbekwaamheid.
Voor informatie over wat het Platform Leren van Toetsen is, verwijzen we naar de website van het Platform zelf: .
Overzicht van blogs vanaf januari 2025
Zie bij de Blogs voor meer informatie: https://lerenvantoetsen.nl/blog/
Kwaliteitsbesef stimuleren: de aanpak van de feedbackgeletterde docent Door Henderijn Heldens (Zuyd Hogeschool) & Martje Köhlen (Hogeschool Inholland)) | 29 januari 2025 |
“Ook van docenten wordt feedbackgeletterdheid gevraagd”, schreven we eerder. Da’s makkelijk praten, maar wanneer kun je spreken van feedbackgeletterde docenten? Ons antwoord: een docent is feedbackgeletterd, wanneer deze effectieve feedbackprocessen kan ontwerpen, evalueren en herontwerpen en kwaliteitsbesef en feedbackgebruik bij studenten weet te stimuleren. Deze inzichten, die wij hebben uitgewerkt in een model van docentfeedbackgeletterdheid, zijn positief ontvangen. Als vervolg op die blogs, maken Henderijn Heldens en Martje Köhlen in dit blog concreet hoe je als docent je studenten kunt ondersteunen bij het ontwikkelen van kwaliteitsbesef. Meer lezen: https://lerenvantoetsen.nl/kwaliteitsbesef-stimuleren-de-aanpak-van-de-feedbackgeletterde-docent/ |
Festival Leren van toetsenDe 11e editie van Festival Leren van toetsen vindt plaats op vrijdag 6 juni bij Hogeschool Leiden. Het bijzondere van deze locatie is dat het ons de gelegenheid geeft om -waar dit gewoonlijk praktisch niet kan- de dag plenair te starten en af te sluiten. Deze kans laten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan!Naast het overkoepelende thema ‘leren van toetsen’, besteedt het Festival dit jaar speciale aandacht aan:
Ook stelt het Festival het studentperspectief centraal! Wat betekent leren van toetsen voor studenten? Hoe ervaren zij onderwijsinnovaties zoals formatief evalueren en programmatisch toetsen? Wat kunnen wij leren van studenten, zodat we toetsen nog beter kunnen laten aansluiten op leren? Immers, het succes van onze inspanning wordt bepaald door hoe het de student stimuleert tot leren: de sleutel ligt bij de student. Houd de website van het Platform in de gaten voor de inschrijving voor het Festival of abonneer je op de nieuwsbrief van het platform (https://lerenvantoetsen.nl/), dan word je vanzelf geïnformeerd.
Week van Toetsbekwaamheid van 17 maart t/m 21 maart 2025
Helaas konden we met deze E-Nieuwsbrief de afgelopen Week van Toetsbekwaamheid niet vooraf aankondigen. Maar met zestien online presentaties was er wederom veel te halen én gratis! Het is bewonderingswaardig dat binnen vooral, maar niet uitsluitend, het hbo enorm veel ontwikkelingen op het gebied van toetsing worden gedeeld, zonder hier iets voor terug te verwachten. En het gratis delen beperkt zich niet tot de onderwijscollega’s. De Week van toetsbekwaamheid is voor iedereen gratis toegankelijk. Dus ook voor alle lezers van deze E-Nieuwsbrief en dat zijn er ruim 6.000!
En mocht je niet in de gelegenheid zijn geweest om een of meer presentaties te volgen, de meeste presentaties worden naar verwachting in de week van 7 april 2025 online beschikbaar gesteld. Hieronder een overzicht van de gehouden presentaties, zodat je kunt kijken of hier wat tussen zit om jezelf daarover nader te informeren (mits dat de presentatie beschikbaar komt):
De volgende Week van toetsbekwaamheid wordt gepland in oktober/november 2025, data volgen nog.
Gratis online Masterclasses van de Master Toetsdeskundige
Binnen het Netwerk toetsbekwaamheid hebben ook de Masterclasses van de Master Toetsdeskundige een vaste plaats gekregen. Dit studiejaar zijn al vijf online Masterclasses verzorgd. Op 14 mei 2025 staat de laatste Masterclass gepland. Deze wordt verzorgd door Mary Richardson. Zij is hoogleraar Educational Assessment aan de afdeling Curriculum, Pedagogiek en Beoordeling aan het UCL Institute of Education in Londen. Ze doceert op de MA in Assessment en begeleidt promovendi die geïnteresseerd zijn in assessment, ethiek en kinderrechten. De deelnamelink is te vinden via: https://toetsbekwaamheid.nl/masterclasses-master-toetsdeskundige-2024-2025/
Inspiratie ABC (voorheen het Professionaliseringsalfabet)
De ‘Assessoren CGI Toolbox’
We hebben uit het Inspiratie ABC weer een letter geselecteerd met een actuele inspiratie. Onze keuze is dit keer gevallen op de letter ‘A’ over de Assessoren CGI Toolbox: https://inspiratie-abc.toetsbekwaamheid.nl/leeractiviteit/toetsweb/.
Criterium gerichte Interviews (CGI’s) worden al langer gebruikt als beoordelingsvorm, maar staan door de ontwikkeling van AI weer nadrukkelijk in de belangstelling. Het biedt de mogelijk om de kandidaat of student door te vragen over ingeleverd werk. Heeft hij/zij echt doorleefd wat geschreven is, of was het slechts AI-gebaseerd knip en plakwerk.
In het Inspiratie ABC hebben Marleen van Bijnen – Rijnberg en Peter Marchal in 2023 de Assessoren CGI Toolbox ontwikkeld waarbij ze in een losse bijlage een theoretisch onderbouwing hebben gegeven voor de negen pagina tellende grafisch en vooral schematisch ontworpen toolbox. De toolbox gaat over ‘Voor wie’, ‘de Theorie’, ‘de Structuur met het grotere praatje’ en natuurlijk over de ‘Assessoren’. De toolbox bevat tools en vele links (we hebben er 37 (!) geteld) en vele geraadpleegde bronnen. Daarnaast geven Marleen en Peter nog vijf tips.
Juist door de opzet van de toolbox, de open toegankelijkheid, de vele tools, links, bronnen, tips alsmede de onderbouwing een praktisch bruikbaar document om nog eens naar CGI te kijken.
Examens, tijdschrift voor de Toetspraktijk
Is onderdeel van Uitgeverij Kloosterhof
Napoleonsweg 128A
6086 AJ NEER
ABN AMRO: NL38.ABNA.061.70.45.976
NL05.ABNA.060.57.41.123
KvK: 130.38280
BTW: NL8220.03.612.B01
Copyright © 2022 – Kloosterhof Neer B.V
Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Examens.