ScienceGuide en Vernieuwenderwijs
Vaste lezers van de E-Nieuwsbrief weten dat wij regelmatig artikelen over toetsing van ScienceGuide en Vernieuwenderwijs doorplaatsen in deze nieuwsbrief. Wij maken hier als redactie dankbaar gebruik van omdat wij als redactie onvoldoende capaciteit hebben om al het nieuws en ontwikkelingen over toetsing in brede zin bij te houden. Zoals beschreven in E-nieuwsbrief 45 mogen wij artikelen uit ScienceGuide en Vernieuwenderwijs doorplaatsen; graag zelfs, want beide willen graag niet-commercieel kennis en inzichten delen. Mocht je ScienceGuide en Vernieuwenderwijs nog niet kennen maar meer van ze willen weten, gebruik dan de volgende linken: https://www.scienceguide.nl/, https://vernieuwenderwijs.nl/. Helaas kan ScienceGuide haar artikelen niet meer gratis aanbieden, maar kijk eens welke mogelijkheden ze bieden om toegang te krijgen tot de artikelen.
Twee artikelen
Hierna twee artikelen; een die we van ScienceGuide hebben overgenomen en een van Vernieuwenderwijs die via een link is te raadplegen (zie hierna).
Het eerste artikel is van ScienceGuide van 25 maart 2025 heeft als titel ‘Docent cruciaal bij bevordering zelfregulerend leren’ (namens de redactie van ScienceGuide). ‘Docenten die het zelfregulerend leren van hun studenten willen stimuleren, doen er goed aan om tijdens colleges hardop uit te spreken hoe ze zelf hun denken reguleren’. Dat zei UM-hoogleraar (universiteit Maastricht. Red.) Anique de Bruin tijdens een NRO-webinar over zelfregulerend leren. Als voorbeeld gaf de Bruin: ‘Als het doel is om iemand zelfstandig te leren autorijden, is het middel niet om diegene alleen in de auto te zetten’.
Zelfregulerend leren is actueel binnen de nieuwe onderwijsconcepten zoals programmatisch toetsen en talentgericht onderwijs. Docenten vragen er ook naar: ‘Hoe zorg ik ervoor dat het tussen hun oren komt dat ze het zelf moeten doen?’, ‘Moeten we dan maar weer tentamens gaan afnemen, dan studeren ze tenminste.’
Dit webinar is terug te kijken via https://www.onderwijskennis.nl/kennisbank/webinar-zelfregulerend-leren
Het tweede artikel is van Vernieuwenderwijs met als titel ‘Toetsen via een portfolio: makkelijker gezegd dan gedaan’ van 24 februari 2025 geschreven door Linda Litjens. In het kader programmatisch toetsen en talentgericht onderwijs binnen het hoger onderwijs gaat veel aandacht uit naar het gebruik van een portfolio voor het verzamelen van bewijzen die bekwaamheden/competenties moeten aantonen, soms mede gebaseerd op ontvangen feedback van experts van zelfs buiten de opleiding, die als deskundig mogen worden beschouwd. Maar waar moet je op letten bij portfoliotoetsing? Het artikel van Linda verkent wat een portfolio precies is en hoe het portfolio het beste tot zijn recht komt in de praktijk.
Examens, tijdschrift voor de Toetspraktijk
Is onderdeel van Uitgeverij Kloosterhof
Napoleonsweg 128A
6086 AJ NEER
ABN AMRO: NL38.ABNA.061.70.45.976
NL05.ABNA.060.57.41.123
KvK: 130.38280
BTW: NL8220.03.612.B01
Copyright © 2022 – Kloosterhof Neer B.V
Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Examens.