Als een vaste rubriek in deze E-nieuwsbrief delen we graag weer informatie over toetsnieuwigheden vanuit het Platform leren van Toetsen en het Netwerk Toetsbekwaamheid.
Voor informatie over wat het Platform Leren van Toetsen is, verwijzen we naar de website van het Platform
Jubileumfestival van 7 juni 2024
Vrijdag 7 juni 2024 organiseerde het Platform Leren van toetsen haar 10de verjaardag en dat werd gevierd met de uitgave van het jubileumboek ‘Leren van toetsen in het hoger onderwijs’ en een festival op een heuse festivallocatie bij Up Events in de Tuinen van West. Dit is een polder- en groengebied in Amsterdam Nieuw-West. Hoewel de dag frisjes begon, maakte de feestelijke locatie en de stralende zon vanaf het middaguur deze jubileumeditie tot een op-en-top-festivalervaring waar ongeveer 230 deelnemers konden kiezen uit 32 activiteiten zoals weergegeven in het, in festivalstijl opgemaakte, onderstaande schema. En ja, met keuzestress tussen de verschillende nieuwe onderwijskundige en toetstechnische ontwikkelingen.
Het verslag van het festival begint met de volgende quote: ‘Dit is het leukste en inhoudelijk het meest informatieve congres over toetsen in Nederland’. Een mooi compliment en dat voor een bedrag van € 100,00 waarbij, volgens nog twee quotes, ‘de inhoud goed aansluit op de ontwikkelingen in het onderwijs van nu en waar je ter plekke kon aanschuiven waar je wilde’. En dat allemaal in een ongedwongen, zonnige, informele en fleurige sfeer met veel inhoud.
Tijdens de lunch werd de 10e verjaardag van het Platform Leren van toetsen formeel gevierd en werd het jubileumboek ‘Leren van toetsen in het hoger onderwijs’ gepresenteerd dat ter ere van de tienjarige mijlpaal door het platform zelf wordt uitgegeven. Passend bij de redactie van het boek (Martijn Leenknecht, Martje Köhlen, Simone Kooij, Els Roskam-Pelgrim en Anne Potters) is dat ze aandacht hebben gegeven aan de studenten van Flowburo (ROC van Amsterdam) en van Het Bureau (Grafisch Lyceum Utrecht) die de organisatie van het festival en de vormgeving van het boek mede inhoud hebben gegeven; leren in de praktijk van leren van toetsen!
Van de achterzijde van het boek:
‘Het boek is een verzameling van inspirerende voorbeelden en theoretische verdieping over formatief toetsen, en student- en docentfeedbackgeletterdheid in het Nederlandse hoger onderwijs. Een onmisbaar naslagwerk over de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar en over de voortzetting hiervan in de toekomst.’ Aan het boek hebben dertien auteurs meegewerkt. Het boek is voor € 12,50 exclusief verzendkosten te bestellen,
Dat het jubileumfestival plaatsvond in een heuse festivalomgeving in de Tuinen van West te Amsterdam is geen toeval als je het boek openslaat. De eerste inhoudelijke pagina heeft als kop: ‘Vrijplaats voor uitwisseling en onderzoek; 10 jaar Platform Leren van toetsen’. De Tuinen van West in Amsterdam ademen ook de sfeer van een vrijplaats uit; geen toeval.
We sloten de dag gezellig af met een hapje en een drankje aan buitentafels onder een strakblauwe hemel in de zon. Het was weer een top-festival!
Tot volgend jaar op vrijdag 6 juni 2025.
Overzicht van blogs
Er zijn vanaf 27 februari 2024 geen nieuwe blogs verschenen van het Platform Leren van toetsen. Geen wonder, iedereen was druk met het jubileumfestival.
Netwerk Toetsbekwaamheid
In de vorige E-Nieuwsbrief zijn we uitgebreid ingegaan op de laatste ‘Week van Toetsbekwaamheid’ van 25 tot en met 28 maart 2024 en op de vernieuwingen binnen het Netwerk Toetsbekwaamheid. De aankomende ‘Week van toetsbekwaamheid’ wordt gehouden van 4 tot 8 november 2024, weer online en gratis toegankelijk voor iedereen.
Tamara van Schilt-Mol en Kelly Beekman hebben op de Earli SIG 1 conferentie in Barcelona weer verschillende toppers bereid gevonden om aankomend studiejaar 2024/2025 een masterclass te verzorgen tijdens de Masterclasses van de Master Toetsdeskundige. Informatie hierover volgt in onze komende E-Nieuwsbrief en/of houd de website van het netwerk in de gaten.
Week van de Toetsbekwaamheid
De aankomende Week van Toetsbekwaamheid is overigens een hele bijzondere, want op woensdag 6 november organiseert het Netwerk Toetsbekwaamheid samen met SURF team Digitaal Toetsen een live dag bij Fontys Hogescholen te Tilburg waarin je toekomstinspiratie op kunt doen rondom Toetsen & AI! Er zijn verschillende interessante workshops rondom AI & Toetsing waarin je geïnspireerd wordt. Denk aan workshops over het maken en nakijken van toetsvragen en het creëren van je eigen toetsomgeving met generatieve AI. Het Netwerk heeft daarvoor reeds een aantal interessante expert-sprekers uitgenodigd! Heb je ook een interessante workshop die je graag aan wilt bieden die dag? Laat het Netwerk dat weten (via info@toetsbekwaamheid.nl)! Ze houden een paar tijden vrij.
Voor de toekomstinspiratiedag AI&Toetsing is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (200) en dien je je daarom aan te melden, houd de website van het Netwerk Toetsbekwaamheid in de gaten of meld je aldaar aan voor de nieuwsbrief van het Netwerk (via Contact). Binnenkort verschijnt daar de aanmeldlink.
Namens het Netwerk: graag tot ziens (hopelijk zowel fysiek als online) in de Week van Toetsbekwaamheid!
Leer de visietool (digitaal) toetsen inzetten
Aan de slag met de visie op (digitaal) toetsen binnen je opleiding, academie/faculteit of instelling? Gebruik de Visietool (digitaal) toetsen! De Visietool helpt om de discussie op gang te brengen met stellingen op 10 verschillende componenten. Hierbij kun je denken aan in hoeverre toetsen en leren geïntegreerd moet zijn, toetsen authentiek moeten zijn en of toetsen plaats- en tijdonafhankelijk moeten zijn. De visietool is gratis en zelf te gebruiken, alle materialen staan daarvoor online. Wil jij de visietool binnen je opleiding of instelling gaan gebruiken, of wil je docenten trainen in het gebruik van de visietool, dan helpt het Netwerk Toetsbekwaamheid je graag op weg.
In de week van 9 tot en met 13 september 2024 organiseert SURF team Digitaal Toetsen samen met het Netwerk iedere dag om 16:00 een online sessie, waarin ze de visietool introduceren, de werkwijze uitleggen en gezamenlijk de visietool uitproberen. Ook zal er ruimte zijn voor vragen of kunnen ze met je meedenken hoe je de visietool op een goede manier kunt inzetten. Houd de website van het Netwerk Toetsbekwaamheid in de gaten of meld je aldaar aan voor de nieuwsbrief van het Netwerk (via Contact).
Inspiratie ABC (voorheen het Professionaliseringsalfabet)
De ‘Assessoren CGI Toolbox’
We hebben uit het Inspiratie ABC weer een letter geselecteerd met een actuele inspiratie.
Onze keuze is dit gevallen op de ‘Assessoren CGI Toolbox’. De reden hiervoor is mede dat binnen het onderwijs leerlingen/studenten van voortgezet onderwijs tot en met het wetenschappelijk onderwijs gebruik maken van AI en steeds beter gebruik maken van AI. Ten aanzien van de beoordeling van een opgedane bekwaamheid staan de eigenheid van het resultaat en de internalisatie van de kennis en kunde mogelijk ter discussie waardoor er twijfel ontstaat over de validiteit en de betrouwbaarheid van het resultaat. Steeds vaker gaat het geluid op dat het proces van hoe de leerlingen/studenten tot het resultaat zijn gekomen onderdeel kan worden van het resultaat alsmede dat een CGI dan wel een presentatie met het aansluitend stellen van vragen, onderdeel kan worden van de beoordeling van het resultaat. Dit betekent dat het uitvoeren van een CGI of een presentatie met het stellen van vragen als beoordelingsinstrument belangrijker aan het worden is.
De ‘Assessoren CGI Toolbox’ bestaat uit negen sheets met vele schema’s en een achterliggend document van elf pagina’s met de theoretische onderbouwing en de vele geraadpleegde bronnen. De publicatiedatum is 30 januari 2023, dus behoorlijk actueel. De sheets kennen verschillende doorlinkjes naar achterliggende documenten.
Raadpleeg de ‘Assessoren CGI Toolbox’
Examens, tijdschrift voor de Toetspraktijk
Is onderdeel van Uitgeverij Kloosterhof
Napoleonsweg 128A
6086 AJ NEER
ABN AMRO: NL38.ABNA.061.70.45.976
NL05.ABNA.060.57.41.123
KvK: 130.38280
BTW: NL8220.03.612.B01
Copyright © 2022 – Kloosterhof Neer B.V
Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Examens.