Vanuit de redactie

Eerste alleen digitaal te ontvangen nummer van Examens een feit
Op 15 februari 2023 plopte een e-mail op jullie digitale deurmat die als volgt begon:

De eerste volledig digitale uitgave werd besproken tijdens de redactievergadering. Er is niets veranderd aan de opzet en de structuur, maar abonnees die een gedrukte versie gewend waren treffen vanaf nu een PDF-versie aan. We bespraken de ervaringen van onszelf en van lezers. Sommige lezers wisten niet dat de gedrukte uitgave ophield te bestaan en natuurlijk missen sommigen Examens op de leestafel en in de tijdschriftkast. Verschillende redactieleden missen de handzame uitgave ook, maar gelet op de gedrukte oplage (700), organisatie, handling, porto (mede in relatie met de budgettaire mogelijkheden) kon het niet anders meer. Het is voor ons als redactie en voor de lezers even wennen, helaas. Maar op deze wijze kunnen we nog jaren verder, en dat is ook fijn om te weten.

Nieuwe website
Bijna tegelijk met de migratie van de gedrukte uitgave van Examens heeft Kloosterhof (Eric Vullers), de uitgever van Examens, ook een nieuwe website gelanceerd: https://e-xamens.nl. Deze is dan geheelgericht op Examens zelf, staat alles bij elkaar en gaat het zoeken van artikelen in vorige uitgaven makkelijker. Voorlopig blijft www.professioneelbegeleiden.nl ook nog operationeel voor Examens en het opzoeken van artikelen.

Neem een kijkje en ervaar zelf!

Auteursinstructies
De redactievergadering van 9 maart kende veel kopij! Dank alle aanbieders.

Voor de redactie was de geheel digitale uitgave van Examens, de nieuwe website en de vele kopij aanleiding om de al jaren gebruikte auteursinstructies tegen het licht te houden. Graag ontvangen we kopij op basis van de auteursinstructies omdat dit tijd bespaart en voorkomt dat veel overleg nodig is. De redactieleden Jackelien ter Burg en Karin Gerritsen-van Leeuwenkamp hebben gewerkt aan een nieuwe versie van de auteursinstructies. De versie is te downloaden via: https://www.e-xamens.nl/auteursinstructies

Gegevens over examens
Eric Vullers heeft ons de volgende gegevens verstrekt waar we trots op zijn (per 23 maart 2023):

 • 435 NVE-leden hebben in hun lidmaatschap gratis toegang tot Examens via professioneelBegeleiden.nl en de website E-xamens.nl (en vanaf nu via de vernieuwde website).
 • 31 IP-abonnementen via hoofdzakelijk de hogescholen en ander instellingen (alle docenten en studenten hebben toegang tot alle uitgaven en artikelen).
 • 206 downloads vanaf professioneelbegeleiden.nl (vanaf 01-01-2022) waarvan 765 vanaf 01-01-2023.
 • 457 geïnteresseerden ontvangen de nieuwsbrief van EXAMENS (Bron: Spotler).
 • 932 volgers op de LinkedIn-pagina van Examens.

Planning Examens 2023
Omdat we hier af en toe vragen over krijgen hierbij de planning van ‘Examens’ voor 2023.

Verschijning tijdschrift nummer:

 • 2023-2: 17 mei (online uitgave);
 • 2023-3: 13 september (online uitgave);
 • 2023-4: 15 november (gedrukte uitgave).

Sluitingsdatum voor het aanleveren kopij is ongeveer drie maanden voor de verschijningsdatum van een uitgave. De redactievergaderingen zijn steeds ongeveer twee weken later. De sluitingsdata voor de kopij zijn:

 • 2023-3: ± 15 juni;
 • 2023-4: ± 17 augustus.

De kopij ontvangt de redactie graag via info@kloosterhof.nl, ter attentie van Examens.

Verschijning E-Nieuwsbrief nummer:

 • 2023-42: 15 juni;
 • 2023-43: 5 oktober.

Wil je weten waar je artikel aan moet voldoen? Zie https://www.e-xamens.nl/auteursinstructies.